пʼятницю, 16 грудня 2011 р.

Легенди про квіти. Ряст.


Розповідають, що в одному пралісі жила відьма. Цілими ночами вона літала на мітлі, а вдосвіта верталася до своєї хатинки на курячих ніжках, щоб відпочити. Ляже і тільки задрімає, як тут півень закукурікає. Розсердилась відьма на півня, що спати не дає, й перетворила його в квітку. Квітка рясту й справді дещо скидається на голову півня.

      А ще кажуть: напровесні летіли над лісом жайворонки, посварились між собою і почали битися. Змагалися так, що аж свої шпорці та пір'я розгубили. Попадали вони на родючий лісовий грунт і попроростали весіннім цвітом.
       Масове цвітіння рясту - картина неймовірної краси. Над морем зелено-сизуватих листків здіймається справжнісінька повінь суцвіть - китиць з білими, рожевими, бузковими, кремовими, пуопурно-фіолетовими квітами, які мають приємний, витончений запах меду з ваніллю.
       У лісах України росте 6 видів рястів, деякі з них використовуються з лікувальною метою.
       Рясти можна успішно вирощувати як прекрасні ранньовесняні декоративні рослини в садах, парках, на газонах. Розмножують їх головним чином щойно зібраним насінням, бо воно швидко втрачає схожість. Сіянці зацвітають на 2-3 рік і добре ростуть на родючих, вологих грунтах у напівтіні.

Немає коментарів:

Дописати коментар