понеділок, 12 грудня 2011 р.

Первоцвіти Хмельниччини. Сон - трава велика


Сон великий (сон-трава велика) поширений на Подільській височині. Зрідка трапляється в Західному та Правобережному Лісостепу. Зростає на галявинах дубових лісів, сонячних узліссях, сонячних схилах Товтр. На Хмельниччині охороняється в заказниках “Циківський”, “Чапля”, “Панівецька дача”. Трапляється поодинці або невеликими групами.

Рослина заввишки 10-40 см з густим жовтим опушенням, коротким кореневищем. Цвіте у квітні-травні. Квітка сону великого схожа на світлофіолетові дзвоники (діамером 3,5-6см). Оберігаючи пилок від роси і туманів, вона схиляється, ніби дрімає. Тому і назвали в народі цю рослину сон-травою. В негоду та ввечері квіти сону закриваються.
Ця рослина овіяна легендами. Одна з них - про мисливця, який побачив як ведмідь лизав корінь сон-трави, а потім солодко заснув. Мисливець і собі скуштував кореня і також заснув. З давніх давен молоді дівчата клали під подушки квітки сон-трави, щоб прийшов гарний сон і приснився наречений.
Латинська назва роду “пульсатілла” походить від латинського слова “пульсате”, що означає приводити в рух, дзвонити. Квітки сону, ніби дзвони, розхитуються під поривами вітру. А при найменшому дотику до стебла зрілі плодики відділяються від материнської особини і легко переміщаються потоками повітря. Насіння падає і зразу заривається в грунт. Воно не має стану спокою і швидко проростає. Раніше досвідчені ботаніки визначали зрілість насіння сону за допомогою гітари. Якщо на віддалі 50 см від суцвіття зазвучить бас і хоч одна насінина вилетить із суцвіття - слід збирати насіння і воно дасть 100% схожість.
Крім сону великого в нашій області зростає і сон чорніючий. Спектр його місцезростань досить широкий - соснові ліси, узлісся, лучностепові ділянки. Квітки його - темно-фіолетові, вузько дзвоникоподібні.
Надзвичайно гарні квіти сон-трави зривають на букети, рослину використовують як лікарську. Часто популяції зникають внаслідок випасання худоби. 

Немає коментарів:

Дописати коментар