понеділок, 12 грудня 2011 р.

Первоцвіти Хмельниччини. Цибуля ведмежа (черемша)


Інтенсивно знищується внаслідок високих харчових та лікарських властивостей і цибуля ведмежа, яку в народі називають левурдою, черемшою, лісовим часником. Латинська назва “галіум” означає “дуже запашний”.

На Україні рослина звичайно зростає в Карпатах, зрідка на Поліссі та в Лісостепу, дуже рідко в Степу. Місцезростання пов'язані із затіненими вологими широколистяними лісами.
Це пізньовесняний ефемероїд. Рано навесні, коли ліс лише починає пробуджуватись, ця рослина вже підіймає над землею на довгих черешках два широких листки, схожі на листки конвалії. Їх збирають для приготування салатів. Часто викопують і цибулини. Їх вживають як лікувальний засіб. Квітує черемша у травні. Її квіткова стрілка несе зонтикоподібне суцвіття із білих квіток, що нагадують зірочки. Під час цвітіння рослини виділяють велику кількість запашної ефірної олії, створюючи на лісових галявинах п’янкий і одурманюючий аромат. Вид нерідко утворює зарості. Рано навесні вони нагадують оксамитовий килим, пізніше, коли квітують - білу пухнасту ковдру. Незважаючи на те, що цибуля ведмежа легко розмножується насінням і вегетативно, кількісний склад природних популяцій істотно зменшується.

Немає коментарів:

Дописати коментар