понеділок, 12 грудня 2011 р.

Первоцвіти Хмельниччини.


Первоцвіти - рослини, які сприймаються нами як символи весни. Вони першими зацвітають, даруючи людям свою тендітну красу. Це так звані ефемероїди - рослини з коротким періодом вегетації. Надземна частина їх швидко розвивається і швидко відмирає. Рослини мають видозмінені підземні пагони - цибулини, бульби, кореневища, в яких накопичують поживні речовини, що дають змогу швидко розвиватись навесні. Ефемероїди рано зацвітають і швидко відцвітають. Часом не встигнеш намилуватись, як вони всихають, переводячи свої поживні речовини в підземні органи. В килимі літніх трав ефемероїдів не знайти.

Серед червонокнижних первоцвітів на Хмельниччині зростають підсніжник звичайний, шафран гейфелів, цибуля ведмежа, сон-трава велика, сон-трава чорніюча. Дуже рідкісними є первоцвіт звичайний, зубниця залозиста, що занесені до списку рідкісних рослин Хмельницької області.
  Первоцвіти в небезпеці. А ми їх жорстоко зриваємо, забуваючи про те, що рослина, у якої зірвали надземну частину, квітку, не зможе дати насіння, а отже продовжити рід. Великі букети несемо додому, хоча знаємо, що первоцвіти довго не стоять у вазах, швидко в'януть - рослини вологих весняних лісів не витримують сухе повітря наших квартир. Весняні квіти краще не чіпати: вони привабливіші в природному середовищі.
Продавці первоцвітів часто виривають їх з грунту разом з бульбами, бульбоцибулинами, завдаючи непоправної шкоди популяціям. Знищуючи первоцвіти, вони розривають і нищать підстилку лісів, галявин, узлісь, на яких ті зростали. Щоб зібрати 30-40 букетиків ранніх квітів, браконьєру потрібно знищити до 400 м поверхні грунту лісу. Якщо врахувати, що первоцвіти суцільним килимом не ростуть, то площа збільшиться в 10 разів. На місце кореневищних ефемероїдів приходять бур'яни. Змінюється склад фітоценозів.
На наших ринках торгують первоцвітами, коли на Хмельниччині вони ще не цвітуть. Квіти привозять з Криму, Карпат. Зокрема з Карпат везуть до нас білоцвіт весняний - червонокнижний вид з білими дзвоникоподібними квітками, проліску дволисту - рідкісну зникаючу рослину з блакитними суцвіттями. Крим і Карпати стали постачальниками ранньоквітучих рослин, що реалізуються на величезній території СНД. Дещо пізніше починають нищити свої Хмельницькі ефемероїди.

Немає коментарів:

Дописати коментар