понеділок, 12 грудня 2011 р.

Первоцвіти Хмельниччини. Підсніжник звичайний


Одними з перших зацвітають підсніжники. Ще й сніг не зійшов, а вже заявляються тендітні квіти на тонких стебельцях. На Хмельниччині зростає один із трьох відомих на території України видів роду підсніжникових - підсніжник білосніжний.
В Україні поширений переважно на Правобережжі, трапляється в Карпатах та Прикарпатті, на півдні Полісся, в Лісостепу. Підсніжник білосніжний - невелика рослина, висота її зрідка перевищує 15см. Має одну звислу квітку. Молоді листочки згорнуті в трубочку. Рано навесні вони пробиваються крізь товщу грунту, оберігаючи квітку, що міститься між ними. Згодом, коли квітка відцвітає, листочки значно подовжуються.
Латинська назва підсніжника - галантус - походить від грецьких слів “гала” - молоко і “антос” - квітка. Тому інколи його і називають “молочною квіткою”.
Існує легенда. Одного разу з коловерті морської піни з'явилась молода дівчина - Галатея. На березі на неї чекав стрункий і далекозорий юнак Ацис. Він був одягнений в сизо-зелені шати. Але замріяного юнака підстеріг горбатий циклоп Поліфем і розчавив його гранітною скелею.      З-під скелі раптово задзюрчало джерельце, утворилась річка, на смарагдових берегах якої зарясніли білі квіти.
Не дочекавшись коханого, Галатея пішла провідати названу матір. Посейдон, почувши, що в його царстві з'явилась невідома красуня, прийшов познайомитись з нею. Бог запропонував їй бути помічницею - володаркою кількох морів, проте Галатея відмовилась. Образився і розгнівався кучеряво-сивий Посейдон і вирішив помститися. На дівчину, яка купалась в морі, звалився страшний дев'ятий вал. Неначе кришталева ваза розбилась Галатея на дрібні віртуальні частинки, які розлетілись в різні куточки світу. Ті, що полетіли догори, утворили Молочний Шлях і далекі Галактики, а ті, що впали на землю, проросли підсніжниками - рослинами з білосніжними, як тіло Галатеї, квітами та сизо-зеленими листочками, неначе одяг  Ациса.
Легенда стверджує, що ті, хто їх зриває, і ті, хто їх дарує, а також ті, хто їх продає і купує, ніколи не будуть щасливими в коханні. Правда це чи ні? Не відомо. Проте відомо, що підсніжник дуже страждає від людини. Саме його найчастіше зривають на букети. Цибулини використовують для приготування ліків. Підсніжник останнім часом скорочує своє поширення. Все більше його місцезростань поблизу міст зникає.

Немає коментарів:

Дописати коментар