понеділок, 12 грудня 2011 р.

Первоцвіти Хмельниччини. Шафран гейфелів.


Надзвичайно гарно квітує шафран гейфелів. Згідно з древньогрецькою легендою виникнення назви роду (лат. крокуси) пов'язано з ім'ям юнака Крока, який змагався в киданні диска з Гермесом. Випадково Крок попав під удар диску, який кинув в його бік Гермес, і загинув. На місці пролитих крапель крові виросли квіти крокусів. Народні назви: брандуша, командруша, курочки, маслянки, сиротень.

Це карпатсько-балканський вид. Він порівняно часто трапляється в Карпатах і дуже рідко на заході Поділля в Тернопільській та Хмельницькій областях, де проходить східна межа його поширення. Місця, де зростає шафран на Хмельниччині, взяті під охорону. Це заказники “Панівецька дача”, “Сатанівська дача”, “Совий яр”, “Циківський”.
Шафран гейфелів - багаторічна трав’яниста рослина з вкороченим стеблом, потовщеним біля основи у формі цибулини. Надземного стебла не має. Росте у вологих листяних лісах, лісових галявинах, у криволіссі. Зацвітає на 4-5-й рік життя в березні-квітні, коли ще не розтанув сніг. Квіти поодинокі фіолетові з яскраво жовтими приймочками маточок. Вранці квіти розкриваються, а ввечері закриваються. Розмножується шафран бульбоцибулинами та насінням. Рослини нещадно знищуються. Крім того, що шафран - рослина декоративна, вона ще й лікарська. Через масовий збір (до того ж з бульбоцибулинами) для продажу ареал виду значно скоротився.

Немає коментарів:

Дописати коментар